Om Granules
Om KMC Granules
KMC Granules (i daglig tale Pulverfabrikken) blev etableret i 2003. Fabrikken ligger i Brande og er den eneste i Danmark, der fremstiller kartoffel-pulver (Granules) og kartoffel-flager (Flakes). KMC Granules er et andelsselskab med 200 andelshavere og har 30 ansatte.
Det færdige produkt Granules/Flakes benyttes i fødevareindustrien primært til forskellige former for chips og snacks eller i pulverkartoffelmos, men produkterne kan også anvendes i forskellige kartoffelprodukter, brød, frikadeller, leverpostej m.m.
Årets rytme
KMC Granules producerer i perioden fra 1. august til Skt. Hans – også kaldet kampagnen. Der produceres døgnet rundt alle ugens dage kun afbrudt af rengøringsstop ca. hvert 25. døgn samt stop henover jul/nytår og påske.
KMC Granules bruger ca. 130.000 ton kartofler om året, som primært levereres af de 200 andelshavere på andelsbeviser/grundtegninger. Herudover kan der efter behov indkøbes ekstra kartofler hos andelshaverne og/eller hos eksterne leverandører.
Grundtegningerne er opdelt i A- og B-tegninger. Kartofler på A-tegninger leveres først (om efteråret) og bruges enten direkte i produktionen, eller - hvis kvaliteten vurderes egnet hertil - indlægges de på KMC´s eget råvarelager, hvor de lagres indtil forårets produktion. Råvarelageret har en kapacitet på 20.000 ton kartofler svarende til 15% af kampagnens kartoffelbehov.
Kartofler på B-tegninger leveres sidst. De første B-leveringer kan nogle år leveres direkte fra mark, men B-leveringer sker hovedsageligt efter mellemlagring hos avleren i enten kule eller lagerhus.
Sådan foregår produktionen
Selve fremstillingen starter med, at kartoflerne indvejes, og der laves en for-analyse for at vurdere kartoflernes kvalitet. Godkendes kartoflerne, læsses de af og blandes i buffersiloer. Under aflæsning udtages en repræsentativ prøve, der analyseres og benyttes til afregning af kartoflerne.
Via et transportbånd under buffersiloerne ledes kartoflerne ind i vaskeriet, hvor smuds, sten, toprester, majsrødder m.m. frasorteres. Det frasorterede jord samt vaskevandet spredes ud på egnede jordarealer, og stenene anvendes fx som vejfyld.
De rene kartofler transporteres videre ind i vådafdelingen. Her løsnes og fjernes skrællerne fra kartoflerne med damp under tryk, hvorefter kartoflerne koges ved at blive sneglet gennem en 8 meter lang ”gryde”. Kartoffelmosen deles herefter i 2 og nedtørres i flere tørretrin til enten pulver eller flager.
Vandindholdet i de færdige produkter er ca. 8-10 %. Vandindholdet i kartoflerne er ca. 76 %, og derfor er fremstilling af kartoffelpulver og -flager meget energikrævende.
Biprodukterne fra processen er procesvand, kartoffelskræller og kartoffelrester. Disse blandes sammen i et lille produktionsanlæg og anvendes som vådfoder til grise eller som biomasse.